Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Αρχαία φρεάτια στο Δήμο Βύρωνα



ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Πρόγραμμα επισκέψεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος!

Εκπληκτικά μνημεία  εργολαβικής  αγυρτείας, διαφθοράς και κλοπής του μόχθου του ελληνικού λαού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

1ο μνημείο: Η «καταστροφή της οδού ΩΛΕΝΗΣ». Σύμφωνα με  ιστορικές μαρτυρίες η καταστροφή προκλήθηκε πιθανώς από σεισμό και η σύγχρονη ανάδειξή του αποτελεί ένα από τα σύγχρονα έργα αισθητικής παρέμβασης και ιστορικής αποκατάστασης του χώρου, από την νεοδημοκρατική δημοτική αρχή Χαρδαλιά, στον Βύρωνα. Το όλο έργο έγινε και συντηρείται μέχρι σήμερα, κατά την δημοτική περίοδο 2003-2010 μ.χ. Αυτός ο ιστορικός αρχαιολογικός χώρος, επί της οδού Ωλένης, φέρει εμφανώς τα σημάδια της σύλησης του από τους  εργολάβους της εποχής, γι αυτό παρά τις σκληρές προσπάθειες που έγιναν από τη δημοτική αρχή, η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου είναι σχετικά ατελής.

Τα σπάνια υπολείμματα των ερειπίων τα οποία, ευτυχώς, διασώθηκαν, μαρτυρούν ότι η καταστροφή έγινε κατά την τελευταία χιλιετηρίδα της παλαιολιθικής εποχής (8000-7000 π.χ). Παρά ταύτα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να υποκλιθεί μπροστά στο  μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού και την άφθαρτη ομορφιά του.

Ο ιερός χώρος βρίσκεται  στην οδό Ωλένης του αρχαίου Βύρωνα και ορίζεται από τις οδούς Ζωοδόχο Πηγής και Αλικαρνασσού,  διασώζεται δε χάρις στην άοκνη φροντίδα του Δημάρχου Βύρωνα κ.  Ν. Χαρδαλιά! Η θαυμάσια εργασία που απεικονίζεται  στις ατελείς σχετικά φωτογραφίες,  λέγεται ότι έγινε από εργολάβους, θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο Δήμαρχος, για την διεκπεραίωση του έργου απαίτησε από τους εργολάβους την πρόσληψη ειδικών τεχνιτών με γνώση της παλαιολιθικής εποχής και με πολυετείς σπουδές στις «σχολές του δικομματισμού», καθώς και την επιστημονική συμβολή από  αρχαιολάτρες  της «ελληνικής φυλής» τους γνωστούς απόγονους του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, τού Μ. Αλεξάνδρου κλπ.

Επιμελητής των ερειπίων, η δραστήρια όπως πάντα διεύθυνση της Τεχνικής Υπηρεσίας με επικεφαλής, πιθανώς, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών κ. Ζούμπο!... Τις εργασίες παρακολούθησαν, εκ περιτροπής, όλα τα μέλη της δημοτικής παράταξης, τα οποία έμειναν (ως συνήθως ) άφωνα από το πρωτοπόρο έργο που συντελείται από τον Δήμαρχο και μάλιστα σε ένα τομέα στο οποίο δεν έχει καμιά αρμοδιότητα η Τ.Α., όπως λ.χ είναι αυτός της αρχαιολογίας και της αποκατάστασης μνημείων της εθνικής τους κληρονομιάς!  Θυμίζουμε ότι η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Με διαταγή του Δημάρχου και από σεμνότητα, το υπέροχο έργο της αποκατάστασης  του αρχαιολογικού χώρου της «οδού Ωλένης» (όπως και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις) δυστυχώς εξαιρέθηκε διακριτικά και δεν συμπεριελήφθη στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής  2007-2010, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Επικρίσεις,  πάντως, διατυπώνονται γιατί ο αρχαιολογικός χώρος δεν έχει περιφραχτεί, γεγονός  που, όπως λέγεται, θέτει  υπό  άμεση  απειλή τα σπάνια ευρήματα και αυξάνει τους κινδύνους κλοπής του πολύτιμου αρχαίου υλικού, το οποίο αποτελείται από σπάνιους λίθους καθώς και υψηλής αρχαιολογικής αξίας αντιολισθητικά πλακίδια!

Οι  φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μια προσπάθεια της επιτροπής μας να τιμήσει το άξιο έργο τόσο του κ. Δημάρχου και του κ. Ζούμπου  όσο και ολόκληρης της δημοτικής παράταξης της Ν.Δ. στο Δήμο Βύρωνα.    


Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΩΛΕΝΗΣ!
Φωτογραφικά ντοκουμέντα




Αριστερά: Εδώ βλέπετε μέρος του σπάνιου υλικού που χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα, για την επικάλυψη των δρόμων  κυρίως για τις στρατιωτικές ανάγκες και την ομαλή διαδρομή του ιππικού και  των αρμάτων στις κατοπινές εποχές.   

Δεξιά: Εδώ έχουμε ένα μικρό μόνο δείγμα της αδιόρατης και λεπτεπίλεπτης «ραγισματιάς», μια αποθέωση του κρακελέ σε μια περίοδο που οι τεχνικές μέθοδοι και τα ανάλογα εργαλεία για την δημιουργία της τέχνης του κρακελέ ήταν άγνωστα.


 





Τα αριστουργήματα της τέχνης του ψηφιδωτού. ‘Όπως είπε και ο Φρήντριχ Σίλλερ «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»!



Αριστερά: Βουκολική σκηνή στο ρυάκι. Δεξιά: Η απαράμιλλη ομορφιά του χαλικιού τοποθετημένο με χάρη στον αρχαίο δρόμο. 


Πάνω αριστερά, ένα σπάνιο μείγμα ψηφιδωτού και άλλου υλικού. που η σύνθεσή του δεν μπόρεσε ακόμα δυστυχώς να προσδιορισθεί. Το μείγμα χρησιμοποιήθηκε για την απεικόνιση παραστάσεων από την καθημερινή ζωή της αρχαιότητας. Δυστυχώς ήταν φυσικό, μετά από τόσες χιλιετηρίδες, τα στοιχεία της φύσης να σβήσουν την αδρότητα των αρχαίων χρωμάτων και μορφών!...


Ολόκληρο το ουράνιο σύστημα, όπως το έβλεπε τότε η ατελής επιστημονική γνώση της αρχαιότητας . Δεξιά απεικονίζεται ο ήλιος και αριστερά ο έναστρος ουρανός. Αυτό που βλέπετε να μοιάζει με  βεντούζας από χυμένο τσιμέντο είναι στην πραγματικότητα ότι απέμεινε από αρχαίο ανάγλυφο. Παραπάνω αυτό που βλέπουμε είναι δείγματα ατόφιας σφηνοειδούς γραφής που συνόδευε τα καλλιτεχνήματα επί του δρόμου.  

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΑΝΑΠΛΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΣΠΟΡΟΥ 

 2ο μνημείο: «Η καταστροφή της οδού Βοσπόρου». Δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρες πληροφορίες της ιστορικότητας του χώρου. Το πιθανότερο είναι ότι ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως υπαίθριος χώρος λατρείας του Πλούτου. Για όποιον θα ήθελε να κάνει επίσκεψη , τα ερείπια του μνημείου βρίσκονται στην ιστορική συμβολή των δρόμων Βοσπόρου και Ελπίδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η καταστροφή λογίζεται ότι έγινε από φανατικούς και καθυστερημένους  ελληνοχριστιανούς, της  ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στους νεότερους χρόνους, οι μετέπειτα επίγονοι αυτών, με επικεφαλής τον σημερινό Δήμαρχο Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλιά, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή παρέμβαση αισθητικής αναπλάσεως της ιστορικής  τοποθεσίας,   αποκατάστησαν με ευαισθησία και με ευθύνη το αρχικό τοπίο , το οποίο και σήμερα προκαλεί στους επισκέπτες, εκτός από δέος,  αισθήματα βαθιάς και κατανυκτικής συγκίνησης!

Τα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν και εδώ, είναι ανεκτίμητης αξίας. Με τη βοήθεια, όπως λέγεται, του επιστημονικού αρχαιολογικού τμήματος του κόμματος της Ν.Δ , αλλά και εργολάβων, προμηθευτών και έμπειρων επιστημόνων της τεχνικής υπηρεσίας,  η δημοτική αρχή μπόρεσε και βρήκε χαλίκια, κρακελέ υλικό και  σπάνιες πλάκες της «εποχής της αργίλου», τις οποίες και χρησιμοποίησε για την ακριβή αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου και τις τεχνικές των οδοστρώσεων κατά την παλαιολιθική και την νεότερη εποχή του λίθου.    

Οι εργολάβοι που αναζητήθηκαν, για να τους αποδοθούν οι γνωστές ελληνικές τιμές για το υψηλό και ανιδιοτελές έργο που πραγματοποίησαν, παραμένουν δυστυχώς άγνωστοι, διότι ο  Δήμαρχος, από σεμνότητα (!), αρνείται να δώσει τα ονόματά τους καθώς και άλλα στοιχεία των οδοστρώσεων και των περίφημων αναπλάσεων των αρχαίων ερειπίων στον Βύρωνα.



Δείτε παρακάτω :
Συνταρακτικά ντοκουμέντα από την ιερή τοποθεσία στην οδό Βοσπόρου.
Σπάνια πλακίδια, κρακελέ, πολύχρωμα χαλίκια
και εκπληκτικές καλλιτεχνικές κατασκευές από σκουπίδια
και  άχρηστα υλικά.

 







 
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ  ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ

3ο μνημείο: Αρχαιολογικός χώρος στο τμήμα της  οδού Καρύστου που περιλαμβάνεται μεταξύ των δρόμων Φορμίωνος και Γρηγορίου Ε΄!..... Από τον οικισμό είναι αλήθεια δεν διασώθηκε τίποτα. Τα ευρήματα,  που ανήκουν πιθανώς στη νεότερη περίοδο της  εποχής του λίθου, δείχνουν ότι η υπέροχη επικάλυψη του χώρου έγινε από εξαιρετικά σπάνια υλικά!.... Αιγυπτιολόγος που ρωτήθηκε σχετικά με την ποιότητα των υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο,  πιθανολόγησε ότι αυτά χρησιμοποιούνταν επίσης την «εποχή της αργίλου», στην περίοδο ακμής του νεοβαβυλωνιακού πολιτισμού. Στην αρχαιότητα το όλο έργο της καλλιτεχνικής επίστρωσης του δρόμου , πιθανολογείται ότι έγινε με το χέρι από αλλοδαπούς μετανάστες  της εποχής με την καθοδήγηση εμπνευσμένων εργολάβων. Κατ’ άλλους  το έργο δεν έγινε με το χέρι αλλά πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια λίθινου μηχανήματος, άγνωστης κατασκευής και λειτουργίας!

Στους νεότερους χρόνους του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, ειδικοί εργολάβοι, (της δυναστείας Χαρδαλιά), βοηθούμενοι από αρχαιολάτρες πολίτες και χορηγούς, λέγεται ότι δουλεύοντας νυχθημερόν και με μεράκι, ξόδεψαν πολλές  χιλιάδες τάλαρα και τελικά κατόρθωσαν να  αναπαραστήσουν πιστά το αρχαίο νεολιθικό τοπίο καθώς και όλα τα στοιχεία και το πνεύμα της ιστορικής καταστροφής  του αρχαίου οικισμού  που στην θέση του βρίσκεται σήμερα η οδός Καρύστου». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δυστυχώς δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθούν, ειδικό κλιμάκιο νεοδημοκρατικών στελεχών, συνέστησε ειδική ομάδα επιστημόνων με σκοπό, τα συμπεράσματα της μελέτης στον Βύρωνα να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο εργασίας και σε άλλους Δήμους, καθώς έγινε αντιληπτό ότι οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πρότυπο που συνδυάζει τον  καλλιτεχνικό πρωτογονισμό με την εξοικονόμηση σημαντικών δημόσιων πόρων. 

Φωτογραφικά ντοκουμέντα για την οδό Καρύστου



   



 










ΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΡΙΣΜΕΝΑ ΦΡΕΑΤΙΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΟΥΣ
ΓΥΡΩ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ
ΟΙ ΟΔΟΙ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΣΗΣ

­­­­­­­­­­­­








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου